Osteoporose – Gezondheidscentrum Veldpoort – Enschede
Cromhoffsbleekweg 2 7513 EW Enschede
Header afbeelding

Osteoporose

Zorgprogramma osteoporose

Op Veldpoort zijn we gestart met een zorgprogramma voor mensen met osteoporose. Osteoporose is een ziekte van de botten: De botstructuur is verzwakt waardoor het gemakkelijker kan breken. Dit is uiteraard erg pijnlijk, maar kan ook tot invaliditeit leiden en tot afhankelijkheid.

Oorzaken van osteoporose

Osteoporose ontstaat vaak boven de vijftig bij vrouwen in de overgang, soms is het erfelijk, soms komt het door bepaalde medicatie (met name langdurig prednison gebruik). Er  zijn ook ziektes die tot botontkalking kunnen lijden, dit komt echter niet vaak voor.

Maar het kan ook door een ongezonde leefstijl ontstaan: Te weinig beweging, weinig zonlicht (vitamine D!) ongezonde voeding, alcohol en roken.

Behandeling van osteoporose

Omdat osteoporose op zichzelf niet pijnlijk is, wordt de diagnose vaak pas gesteld als er al iets gebroken is. De kans om dan opnieuw iets te breken is sterk verhoogd, daarom is het van belang op tijd te starten met therapie.

Het goede nieuws is dat osteoporose relatief goed te behandelen is met medicatie en een gezonde leefstijl. Daarvoor heeft men op Veldpoort een spreekuur opgezet om mensen met osteoporose hierin te begeleiden.

Hoe gaat dat in de praktijk

Als mensen boven de 50 iets gebroken hebben worden ze bij ons op het spreekuur opgeroepen. Er wordt door middel van een vragenlijst gekeken of er een zogenaamde dexascan gemaakt moet worden, waarmee de botdichtheid gemeten wordt. Hiermee kan de diagnose osteporose gesteld worden. Als dit inderdaad aan de hand is, zal er medicatie voorgeschreven worden en volgt leefstijl advies.

Ook mensen die vaak vallen of familieleden hebben met osteoporose kunnen terecht op dit spreekuur

Wat kunt u zelf doen om osteoporose zoveel mogelijk te voorkomen

Goede voeding, met voldoende calcium, veel bewegen, liefst vaak naar buiten.

Boven de 50 wordt aanbevolen 400 IE vitamine D3 te gebruiken, boven de 70 jr 800 IE vitD3.

Zie voor meer informatie www.thuisarts.nl/botbreuken-en-botontkalking