VRM (hart- en vaatziekten) – Gezondheidscentrum Veldpoort – Enschede
Cromhoffsbleekweg 2 7513 EW Enschede
Header afbeelding

VRM (hart- en vaatziekten)

Het hart- en vaatziekten spreekuur.

Waarom een hart- en vaatziekten spreekuur?

Hart- en vaatziekten komen  in Nederland veel voor. Het is zelfs doodsoorzaak nummer twee.  De kans op het krijgen van een hart- en vaatziekte hangt af van een aantal oorzaken.  Door deze oorzaken aan te pakken, kunt u veel problemen voorkomen. Dat is het doel van dit spreekuur.

Voor wie is het spreekuur?

U kunt meedoen aan dit spreekuur als u:

  • een verhoogde kans heeft op het krijgen van een hart- en vaatziekte  (zie het kopje: Heeft u een verhoogde kans?)
  • al een hart-of vaatziekte gehad heeft, maar hiervoor niet meer onder controle staat in het ziekenhuis.

Gebruikt u medicijnen voor hoge bloeddruk of een hoog cholesterol? Dan kan het zijn dat ook u kunt mee doen aan dit spreekuur. Uw huisarts kan u hier meer over vertellen.

Wat zijn hart- en vaatziektes?

Dit zijn ziekten van het hart of de bloedvaten. We kijken hier naar ziekten die meestal ontstaan door aderverkalking. Dit kan een vernauwing zijn van de bloedvaten. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte ontstaan.  Een vernauwing van de slagaderen kan ook in de benen optreden. Hierdoor kunt u pijn in de benen krijgen tijdens het lopen. Dit wordt ook wel  “etalagebenen” genoemd. Er kunnen ook zwakke plekken ontstaan in de wand van een bloedvat. Op die plek wordt het bloedvat steeds wijder en kan zelfs knappen.

Wie doet het spreekuur?

Het spreekuur wordt gedaan door de praktijkondersteuner en uw huisarts. De praktijkondersteuner heeft hiervoor een speciale scholing gevolgd. U kunt ook verwezen worden naar een fysiotherapeut of diëtiste. Zij kunnen u helpen met bewegen of gezonder eten. Binnen Veldpoort werken we samen met een team van zorgverleners. Samen zorgen we dat u de juiste zorg krijgt.

Heeft u een verhoogde kans?

Mogelijke oorzaken van hart- en vaatziekten zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • hoog cholesterol
  • suikerziekte
  • erfelijke aanleg (familieleden jonger dan 60 jaar die een hart-of vaatziekte hebben gehad)
  • een langdurige gewrichtsontsteking (bijvoorbeeld reumatoïde artritis)
  • weinig beweging
  • te zwaar zijn

Heeft u één of meer van deze mogelijke oorzaken? En bent u 40 jaar of ouder? Maak dan een afspraak bij uw huisarts. Hij/zij bekijkt dan hoe groot uw kans precies is om een hart-of vaatziekte te krijgen. Samen kunt u er wat aan doen!

Heeft u een hart-of vaatziekte (gehad)?  Dan heeft u een grotere kans om een tweede hart-of vaatziekte te krijgen. Gaat u hiervoor niet meer voor controle naar het ziekenhuis? Dan raden we u aan naar dit hart- en vaatziekte spreekuur te gaan.

Wat wordt er gedaan tijdens het spreekuur?

Allereerst wordt uw kans op een hart- of vaatziekte berekend. Is deze verhoogd?  Dan wordt er samen met u een “behandelplan” gemaakt. In dit plan staat hoe u die kans kunt verlagen. U beslist zelf waaraan u wilt werken. De praktijkondersteuner vertelt u wat belangrijk voor u is om te weten. Ook kan zij u helpen om uw doel(en) te halen. De fysiotherapeut of diëtiste kunnen daarbij helpen. Soms krijgt u het advies om medicijnen in te nemen. Bijvoorbeeld om uw cholesterol of bloeddruk te verlagen. Regelmatig wordt met u gekeken hoe het gaat.

Zijn er problemen of afwijkende uitslagen? Dan zal uw huisarts verder onderzoek doen.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat u een hart- of vaatziekte krijg?

De kans op een hart of vaatziekte wordt groter als u ongezond leeft. Denk hierbij aan weinig bewegen en ongezond eten. Ongezond eten is vaak te zout, te vet en te zoet. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld hoge bloeddruk krijgen, een hoog cholesterol, of te dik worden. Daarom krijgt u informatie over wat gezond is en wat niet.  En ideeën om dit te veranderen. Gezond is bijvoorbeeld elke dag een half uur stevig wandelen. Of veel groente en fruit eten en voldoende water drinken.

Rookt u? Dan is stoppen met roken het beste wat u voor uw gezondheid kunt doen. Als u rookt, heeft u meer kans op hart en vaatziekten, en op kanker. Reden dus om te stoppen. De praktijkondersteuner kan u hierbij helpen (zie ook de folder ”stoppen met roken”).

Voor meer informatie, ga naar www.hartstichting.nl