Diabetes – Gezondheidscentrum Veldpoort – Enschede
Cromhoffsbleekweg 2 7513 EW Enschede
Header afbeelding

Diabetes

Heb ik Diabetes?

Wanneer het suikergehalte in uw bloed te hoog is, heeft u misschien diabetes. Meestal komt u er bij toeval achter wanneer u uw bloed laat prikken. 
In het algemeen stijgt het glucosegehalte (bloedsuiker) langzaam zonder dat u klachten heeft. Pas wanneer de waardes echt heel hoog zijn, krijgt u de klassieke klachten als:

  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Slecht genezende wonden
  • Slecht zien
  • Vermoeidheid
  • Onbegrepen infecties

Diabetes Mellitus type 2 komt steeds meer voor. Het kan erfelijk bepaald zijn. Wanneer één van beide ouders ouderdoms- suiker heeft gehad, bestaat de kans dat u het ook krijgt. Ook bij vrouwen die tijdens de zwangerschap diabetes hebben gehad is er meer kans om later suikerziekte te krijgen.

Een belangrijke reden dat suikerziekte steeds meer voorkomt is onze westerse leefstijl van minder bewegen en ongezonder eten. Hierdoor neemt de kans op suikerziekte toe, met name als u al een verhoogde kans heeft op suikerziekte.

Als u een vermoeden heeft dat er bij u kans is op suikerziekte, laat uw suiker dan een keer controleren.

Wat is Diabetes type 2?

Wanneer de huisarts geconstateerd heeft dat u diabetes mellitus heeft, betekent dit dat het suikergehalte in uw bloed hoger is dan uw lichaam verdragen kan. Uw bloedsuiker wordt te hoog omdat de alvleesklier niet meer in staat is om op het juiste moment voldoende insuline af te geven. Het is niet gezond als het suiker in uw bloed te hoog blijft. Op langere termijn geeft dit namelijk schade aan uw hart en bloedvaten. Het is dan ook een sluipende ziekte waar u niets van voelt en toch moet u er elke dag rekening mee houden.

De behandeling van Diabetes Mellitus 2

De behandeling van diabetes is er vooral op gericht om zo vroeg mogelijk maatregelen te kunnen nemen om de gevolgen op langere termijn te voorkomen. De eerste stap zal zijn dat u een gezonde voeding en leefstijl aanleert.

Indien dit niet voldoende werkt, krijgt u medicijnen om uw eigen insuline te ondersteunen. Wanneer blijkt dat dit niet voldoende werkt, wordt er een ander medicijn aan toe gevoegd. Pas wanneer al deze maatregelen niet werken wordt er insuline in injectievorm toegevoegd.

Welke zorg biedt gezondheidscentrum Veldpoort aan mensen met Diabetes Mellitus:

Gezondheidscentrum Veldpoort biedt u een compleet diabetes zorgprogramma aan. De huisarts en de gespecialiseerde praktijkondersteuner werken als een team om samen met u een individueel zorgplan op te stellen, om ervoor te zorgen dat uw suikerziekte zo goed mogelijk behandeld wordt. Dit doen we in samenwerking met andere zorgverleners zoals de apotheekdietiste, fysiotherpeutpodotherapeut en pedicure maar ook met de internist. Het doel is om complicaties van uw diabetes zoveel mogelijk te voorkomen.

Deelname aan het Diabetes zorgprogramma:

Als u ervoor kiest om deel te nemen aan ons zorgprogramma, heeft u meestal 4x per jaar een afspraak bij de huisarts en de praktijkondersteuner.

Alle risicofactoren en onderzoeken op mogelijke complicaties worden in deze controles onder de loep genomen. Ook krijgt u een uitgebreide uitleg over wat u zelf kunt doen en is er ruimte voor vragen. In samenspraak met u wordt er een op maat gemaakt behandelplan opgesteld, welke bij alle controles steeds wordt doorgenomen.